Małopolska jest to rejon bogaty w obfite atrakcje turystyczne. Zwiedzając piękne tereny górskie oraz wyjątkowe miasta, warto zainteresować się także lokalnymi potrawami, w szczególności polecam odwiedzić rejony Galicji ponieważ tamtejsze dania potrafią zaskoczyć niejednego smakosza który ma wymagające podniebienie.
Kuchnia galicyjska z czym to się je
Galicyjskie potrawy były bardzo urozmaicane. Kuchnię tą najczęściej dzielimy na krakowską, podhalańską, huculską oraz lwowską. Mówi się że kuchnia galicyjska jest niezwykle wykwintna oraz posiada pełno różnorodnych smaków. Smaki Galicji były inspirowane Wiedniem, dla tego niektóre dania posiadają w nazwie właśnie tą miejscowość, na przykład jajka po wiedeńsku bądź wiedeński sernik. Należy zaznaczyć również że kuchnia galicyjska jest bardzo ważnym elementem w kuchni małopolskiej przez co w całej Małopolsce możemy natrafić na bardzo starannie wykonane dania z tej kuchni.
W jakich rejonach najlepiej spróbować kuchni galicyjskiej.
Kuchnie galicyjską najczęściej spotkamy w najbardziej południowych rejonach małopolski, jednak bardzo dobre restauracje które szczycą się tą kuchnią spotkamy w stolicy małopolski jak i zarówno w pomniejszych miejscowościach uzdrowiskowych. Nawet w tych mniejszych miejscowościach możemy się natknąć na lokale gdzie dania galicyjskie będą na najwyższym poziomie. Na przykład rzucając hasło Restauracja Nowy Sącz warto wspomnieć chociażby o miasteczku galicyjskim w którym znajduje się gospoda galicyjska. Skosztują tam Państwo tradycyjnych dań galicyjskich podanych w najwyższych standardach.
Zwiedzając warto wstąpić do lokalnych restauracji
Słowem zakończenia, zwiedzając piękne góry oraz miasta małopolski warto wstąpić na obiad do lokalnych restauracji aby poznać smaki kuchni galicyjskiej w której na pewno każdy fan dobrego jedzenia znajdzie coś dla siebie.